Benijófar Costa Blanca gyöngyszeme

Benijófar nem egy szokásos spanyol város.

Ez az egyik leginkább emblematikus hely az ún. Vega Baja területén. Az ókor óta stratégiai és kereskedelmi szerepe erőteljes a környéken. A település eredete az arab múltra nyúlik vissza, több mint 500 évvel ezelőttre. A „Jófar” arabul szó szerint gyöngyöt jelent. 1582-ben először került Orihuela joghatósága alá majd a 17. században egyre erősödött gazdasági és társadalmi befolyása. 1729-ben hivatalosan is elismerték a várost Alicante tartomány szívében és létrejöhetett a saját független önkormányzata. Benijófar mindössze 10 percre fekszik Guardamar fehérhomokos strandjaitól és az Orihuela-hegységtől. A környék hagyományosan mezőgazdasági terület, lenyűgöző narancs-és citromligetek veszik körbe. A gyönyörű környezet láttán méltán nevezhetjük Benijófart Costa Blanca gyöngyszemének.

Ez az Alicante tartománytól délre elhelyezkedő kicsi város mindössze 4200 lakosú és csupán 8 km-re fekszik Guardamar strandjaitól. Lakói noha zömében Európa számos részéről érkeztek, aktívan résztvesznek a város mindennapjaiban és mindemellett élvezik a nyugodt mediterrán életet. A városka nagyon jól megközelíthető, mivel az AP7 autópályától 5 perc alatt eljuthatunk a központba. Mindössze 20-25 perc alatt elérjük az Alicante vagy Murcia repteret az ingyenes autópályán keresztül, illetve 30 perc alatt az alicantei vasútállomáson lehetünk ahonnan a Renfe gyorsvasúttal az összes spanyol nagyvárosba könnyedén eljuthatunk.

Felfedeznivalók Benijófaron és környékén:

Gyümölcsöskert: A Segura folyó partján körülbelül 85 hektár termékeny földterület található, ahol zöldségeket, például articsókát, burgonyát és brokkolit termesztenek, amelyeket a régióban évszázadokkal ezelőtt letelepedett móroktól örökölt vízkezelőrendszerrel öntöztek. A város szélén a vizet egy nemrégiben felújított vízkerék mozgatja.

A vízkerék: A benijófari vízkerék a helyi mezőgazdaság szimbóluma, megléte a 17. századra vezethető vissza. A vízkerék a vidékre oly jellemző malmok egy csoportjának részét képezi, amelyhez Formentera lisztmalomjai is tartoznak. Az eredeti vízkereket a 19. században felújították egy vasból készült 7,7 m átmérőjű kerékkel, amely másodpercenként 80 liter vizet mozgat meg.

Zöld túra: egy varázslatos, viszonylag könnyed túraútvonal, amely a „Rafaelok ösvénye” elnevezést kapta. Hossza 4,5 km, a Segura folyó partján halad az „El Secano” völgyben és a város főterére érkezik. A zöld túra során elhaladunk a vízkerék mellett és szemügyre vehetjük a buja gyümölcsösöket és mezőket.

El Secano: Ez a rekreációs terület tökéletes hely a kikapcsolódásra. Nagyszerű piknikező, a legjobb hely a hosszú nyári délutánok eltöltésére. Asztalok, padok és nyilvános használatra szánt grill várja a pihenni vágyókat.

Santiago Apostol (Szent Jakab) templom: Ez a város egyik meghatározó épülete, és Benijófar a város történelmi és kultúrális hagyatékának tekinti. Bár a templomot nem kifejezetten régen építették, belső részében sok régebbi darabot helyeztek el, amelyek a 17. és 18. századból származnak . A templom Benijófar védőszentje, Szent Jakab nevét kapta.

Cañada Marsá: Ez a város legnagyobb zöld parkja. Területe kb 25.000m2 telis-tele őslakos növényekkel, virágokkal. Kifejezetten sétálásra, sportolásra alkalmas. A parkban egy hatalmas mesterséges tó található libákkal, kacsákkal, halakkal.

Plaza de la Constitución (Városi tér): A város főtere nagyon modern és minimalista, amely első látásra ellentétben áll a város többi részével de mégis hangulatos egységet képez a régebbi építészeti stílussal.

Ingatlanajánló Benijófaron: N-215 Új építésű önálló villa